Wouter N14 a écrit : http://www.wegenforum.nl/viewtopic.php?f=34&t=10452 En het volgende ontzettend leuke proefballonnetje: de railbus! Op
http://www.htmfoto.net wordt dit ook gesproken en daar worden verschillende redenen gegeven dat dit kansloos is.
[quote=""
Trouw op 19 april 2008"]
Spoorbus kan regiolijn redden
Op enkelsporig traject kan aantal toestellen fors omhoogEdo Sturm
Ingenieursbureau Movares wil met de bus het spoor op. Verliesgevende lijnen worden zo rendabel, verwacht het bedrijf.
Lees het artikel
Een bus die ook op het spoor rijdt. Zou dat misschien onrendabele spoorlijnen uit het slop halen, dacht Jelte Bos van ingenieurs- en adviesbureau Movares.
Het idee van een bus op rails is niet nieuw, geeft Bos toe. „Het is al eens in 1928 op de tramlijn Rotterdam –Rockanje geprobeerd”, zegt hij. De spoorbus werd door het Rotterdamse vervoersbedrijf RET geboycot. Na de Tweede Wereldoorlog is er nog even mee geëxperimenteerd in Duitsland, voordat het idee onder een dikke laag stof verdween.
Tot Bos, senior consultant bij Movares, naar een oplossing zocht voor onrendabele spoorlijnen. „In Nederland ligt veel regiospoor. De exploitatie is bijna altijd verliesgevend doordat de treinfrequentie laag is. Met een paar duizend reizigers bedruip je geen spoorlijn.” Dat moet anders, bedacht hij, zonder dat de bestaande infrastructuur wordt gewijzigd.
De RegioRailer, zoals het busproject heet, is verbazingwekkend eenvoudig. De luchtbanden kunnen al rijdend worden opgetrokken terwijl de RegioRailer met 40 kilometer per uur het spoor kiest. De bus rijdt dan inmiddels op zijn railwielen. „Daarna kan de RegioRailer weer met 80 per uur optrekken. Maar nu op het spoor”, legt Bos uit.
Er zijn weinig aanpassingen nodig om de bus op de rails te krijgen. De bestaande naven in de wielassen moet vervangen worden door een naaf waarop ook railwielen zijn bevestigd. Een investering die volgens Bos te dragen is. „Een bus zou anderhalf maal zo duur worden als een gewoon exemplaar. Maar dat zijn dan ook de enige kosten”, bezweert hij.
De treinbus kan op elk gewenste plek van de rails af. Zolang het spoor maar verdiept ligt in asfalt. Jelte Bos noemt de RegioRailer tevens een flexibel alternatief voor toekomstige treinstations bij nieuwbouwwijken. Planning, procedures en bouwen zijn tijdrovend en vooral dure oplossingen. Straks rijdt de bus gewoon het spoor af een woonkern in.
Als regiolijnen worden ontkoppeld van het hoofdspoornet, worden ze juridisch gezien een trambaan. Daarvoor gelden andere, minder strenge, veiligheidseisen. Voor de veiligheid is dan net als de bus nu, hoofdzakelijk de chauffeur verantwoordelijk. „Mochten de RegioRailers elkaar snel opvolgen, dan is om botsingen te voorkomen een sensorsysteem denkbaar dat de afstand tussen voertuigen meet’’, voegt Bos eraan toe.
De grote winst is dat op een enkelsporig traject de frequentie wordt verbeterd. Movares zegt dat tussen bijvoorbeeld Kampen en Zwolle het aantal ’treinen’ van twee naar acht per uur omhoog kan. Bos: „Daarmee gaat de kwaliteit van het vervoer omhoog.” Wat weer meer reizigers trekt. De geringe kosten vanwege het lichter en goedkoper materieel, zorgen tezamen voor een positieve exploitatie. Movares rekent op de voorgenoemde lijn op een batig saldo van drie tot zes ton.
Een subsidieaanvraag bij agentschap voor duurzaamheid en innovatie SenterNovem voor een haalbaarheidsstudie is onderweg. Samen met TU Eindhoven en vervoerder Veolia wil het ingenieursbureau verder onderzoek doen naar de ’technische en economische consequenties’ van de RegioRailer. Want mogelijkheden zijn er zeker, verzekert Bos. „Busbouwers reageren enthousiast. Nu alleen nog de beleidsmakers.”
Artist’s impression van de RegioRailer. Als de RegioRailer met 40 kilometer per uur het spoor kiest, schakelt de bus over op railwielen. De luchtbanden van de bus kunnen dan al rijdend worden opgetrokken.